ספריית המידע

title_decor

פרחים במרחב של חיים

תובנות איכותניות מתוך שיח עם משתתפים במרחב טיפולי

המאמר מציג תובנות שעלו מתוך שיח עומק עם משתתפים שהשתתפו במפגשי שזירה ויצירה עם פרחים, אשר התקיימו במרחב טיפולי במסגרת אשפוז ושיקום.

מבעד לסיפורים האישיים ולמילים הפשוטות נחשף עולם עשיר של חוויה, רגש ומשמעות — עדות לכוחה של היצירה עם פרחים לגעת באדם, להזכיר חיים, יופי ותקווה גם בתוך מצבי כאב ואובדן.

 

ההתבוננות האיכותנית בתהליכים שתוארו העלתה מספר נושאים מרכזיים:

  1. מרחב של חיים ולא של מחלה – הפרחים יצרו חוויה של ניתוק מההקשר הרפואי וחיבור למקום אנושי ויצירתי. המשתתפים תיארו תחושת “אני הוא לא המחלה שלי”, ותחושת חיות מחודשת.
  2. ביטוי עצמי ותחושת מסוגלות – תהליך היצירה והבחירה העצמאית בפרחים עורר תחושת גאווה, הערכה עצמית ויכולת. “גיליתי שאני יצירתי, שאני יכול.”
  3. התמקדות ביופי ובטוב – המפגש עם צבע, ריח ותנועה הזמין התבוננות חיובית, שחרור רגשי ושקט פנימי. המשתתפים תיארו את הפרחים כ”נשימה”, “אוויר” ו”מקור לשמחה”.
  4. משמעות רגשית-רוחנית – עלו דימויים כמו “האדם עץ השדה”, ותחושות של קבלה, שינוי, מעגליות והתחדשות. הפרחים הפכו למראה למעגל החיים ולערך של כל שלב בו.
  5. קהילה ותמיכה הדדית – הסדנה אפשרה תחושת שייכות, ראייה וקבלה הדדית. המשתתפים הדגישו את המשמעות שב”להיות יחד” – גם ללא מילים.
  6. השפעה מתמשכת – ההשפעה נמשכה גם לאחר המפגשים: משתתפים תיארו כיצד המשיכו לקנות פרחים, לטפל בהם, ולשתף את בני משפחתם בחוויה.
  7. חוויה חושית ונוכחות מלאה – המגע, הריח והצבע עוררו נוכחות בגוף ובנפש, ואפשרו רגע של שקט, חיבור ושהייה בכאן ובעכשיו.

קולות המשתתפים שזורים לאורך התהליך ומעניקים הצצה נדירה למרחב שבו יופי, רוך ופשטות הופכים לכלים של חיים ושל משמעות:

“זה נתן לי אוויר.”

“האדם עץ השדה – אפשר לנו חיבור.”

“אני זה לא המחלה שלי – אני יכולה לפעול, ליצור ולחיות.”

“גם פרחים סופניים – יש בהם יופי, זה נתן לי תקווה.”

“הפרחים גרמו לי לחייך שוב, חזר לי הצחוק והשמחה.”

“הסדנה פתחה לי את הלב.”

סיכום:

תובנות אלה מצביעות על כך שהמפגש עם פרחים במרחב טיפולי יוצר מרחב של חייםחיבורותקווה.

הפרחים מאפשרים לאדם להחזיר לעצמו תחושת שלמות, נשימה ויופי, ומציעים שפה חדשה –

שפת טבע, נשמה ויצירה – המגשרת בין הגוף, הנפש והעולם.

flower